Sportvasten mijn ervaring

 

Een week sportvasten. Wat is het en waarom eigenlijk?

Laat ik voorop stellen, dat ik het niet heb gedaan om gewicht kwijt te raken. Het ging mij voornamelijk om mijn vetpercentage naar beneden te krijgen, dit is sinds anderhalf jaar ongeveer hetzelfde het maakt niet uit hoeveel ik ook sportte of bewoog, dit bleef hetzelfde. En ik ben ook voornamelijk nieuwsgierig naar wat het met je doet en hoe mijn lichaam erop reageert.

Wat is sport vasten: sportvasten is de manier om je lijf de switch te laten maken van suikerverbranding naar vetverbranding. Je lichaam zal altijd eerst zijn suikers verbranden en daarna pas je vet. In 10 dagen ga je deze switch maken door iedere dag te sporten ( cardio ) 20 tot 30 minuten per dag, sapvasten en voedingssuplementen in te nemen.

Resultaat? je voelt je fitter, krijgt een betere conditie en brengt je vetpercentage naar beneden.

Ben benieuwd:)

Hoe is het sportvasten mij vergaan.

Dag 1 een afbouwdag. Uiteraard begin ik op een maandag. Iedere dag wordt er van je verwacht, dat je tussen de 20 en 30 minuten aan cardio training doet. Ik heb gekozen om te gaan hardlopen. Dit ging goed, wel had ik moeite om mijn hartslag laag te houden. Het advies was om tussen de 110 en 136 hartslag te zitten.  Dit heb ik nagevraagd bij mijn coach en hij zei, dat ik gewoon kon hardlopen, als mijn hartslag maar niet te hoog was. Ik was al begonnen voordat ik gestart was met minder eten en een stuk gezonder eten, dus de eerste dag was goed te doen. Als ontbijt fruit inclusief de tabletten, die je op de foto ziet. Deze tabletten neem je 3x per dag plus een drankje/zakje met aminozuren en 150 ml water. Daarna een heerlijke salade met olijven, tomaat en olijfolie plus peper en zout en als toetje nog 50 gram pistachenoten. Heerlijk! Diner was kip met groenten.

Dag 2: nog niets kwijt kwa gewicht en centimeters, maar dat is prima. Verder een makkelijke dag vandaag kwa eten en hardlopen. Ik drink wel enorm veel thee en neem af en toe een kauwgompje voor de smaak.

Dag 3: Laatste afbouwdag, voordat het vasten begint. Deze dag bestaat eigenlijk alleen uit sappen, maar je mag wel veel sap drinken, plus uiteraard 3x per dag de supplementen en de aminozuren. S’ morgens heel vroeg hardgelopen. Nog voordat de kinderen uit bed kwamen. Best lekker, maar wel koud. Deze dag is ook mijn trainingsdag, waarbij ik Hitt training en Bootcamptraining geef. Tijdens de lessen was het goed te doen, maar toen ik thuiskwam had ik het enorm koud en echt heel veel trek. O ja deze dag wordt er al gekeken of ik van suiker naar vetverbranding ga aan de hand van een plasstrip. Ja ja je moet over een stokje heen plassen en dit ook doorgeven aan je coach. Aan de hand van kleurenstrips kun je zien waar je staat. Wel pas 3 uur na het sporten.

Dag 4: EERSTE VASTDAG!!!!!! Brrrrrrrr…….wat heb ik het koud deze hele dag. Niets kan mij warm houden. Vanmorgen weer vroeg de wekker en alvast 5 km in de benen. Ik mag vandaag 3x 100 ml verse sap drinken. Wat zag ik tegen deze dag op…..maar de eerste dag ging eigenlijk verbazingwekkend goed. Wat je wel niet allemaal kunt doen op een dag zonder eten:) Wel heb ik iets meer kauwgom gegeten om iets te kauwen te hebben.

Dag 5: Koud koud koud de hele dag. Hardlopen of 100 ml sap ging wel heel goed. Lekker gelopen vanmorgen vroeg. Verder wel enorme trek de hele dag en behoefte om ergens op te kauwen. Maar ik hou vol!

Dag 6: Laatste dag vasten. Gelukkig de laatste dag! Ik heb er genoeg van. Hardlopen ging echt voor geen meter. Ik liep als een krant. Nul energie en niet vooruit te branden. Pijn in de benen en enorme verzuring. Tijdens het lopen ook misselijk. Heb vandaag de 30 minuten cardio niet gered en ben met 20 minuten gestopt. Wat doe ik mijzelf eigenlijk aan? Later op de dag krijg ik een belletje van mijn coach Patrick en hij belt precies op het moment, dat ik even denk waarom deed ik dit ook alweer? Maar uiteraard hou ik vol. Ik ben wel s’middags naar de AH gereden om daar alvast het eten te kopen wat ik morgen en overmorgen weer mag eten. Mmmmmmm……het water loopt mij in de mond, maar nog 1 dag wachten!! Ik drink mij trouwens wel gek aan thee. Dit heeft ook een negatieve invloed op mijn plasstrip, dus mijn coach adviseert mij om misschien toch nog een vastendag eraan vast te plakken. Nee he!!! Ik zal dag 7 weer kijken en wel starten met 100 ml sap ipv 2 stuks fruit;(

Dag 7: weer langzaam opbouwen met eten. S’ morgens nog de sap, maar na de strip kwam eruit, dat ik in mijn vetverbranding zit, dus gelukkig ik kan lunchen met een salade met olijven jeeehhhhhh! Vandaag ging het hardlopen, als een speer. In plaats van 5 km, 6 kilometer hardgelopen en ik voel mij goed en heb weer energie. Heerlijk!

Dag 8,9 en 10 gaan weer top! Ik krijg het weer warmer en het hardlopen gaat echt super goed. Ik heb 1 dag geen cardio gedaan vanwege mijn kleine meid, die ziek thuis was. Voor de rest liep ik als een speer.

Dag 10 kwam Patrick mijn coach mij weer meten en wegen. Hij was verbaast naar de resultaten! Je bent een voorbeeld voor velen zei hij. Alles in totaal ben ik qua gewicht, maar 2 kilo kwijt. Wat ik ook altijd zeg is dat gewicht het minst belangrijkste is van een meting. Belangrijk is je buikomvang en je vetpercentage. En het visceraal vet wat rondom je organen zit. Dit hebben we allemaal nodig om je organen te beschermen, maar bij teveel visceraal vet komen je organen in de verdrukking. Dit was bij mij al goed bij de beginmeting, maar is nog meer verbetert in die 10 dagen. Qua centimeters is er 4 cm buikomvang af en nu het vetpercentage……Mijn doel van dit sportvast avontuur. Mijn vetpercentage is met 4 % gedaald. Waar ik super blij mee ben. En nu?

Nu na deze dagen heeft mijn lichaam weer even nodig om tot rust te komen en weer te wennen aan gezond eten. Natuurlijk is het niet de bedoeling, dat je je vol stopt met alles wat ongezond is, maar je kunt nu ook weer af en toe wat nemen. Met mate! Ik blijf waar ik kan mijn cardio doen en kan ook weer krachttraining oppakken. Al heeft mijn spiermassa er niet onder geleden gelukkig.

Over 2 weken komt mijn coach mij nog een keer meten en wegen en bekijkt de stand van zaken. Aan de hand daarvan kijken we wat ik nodig heb. Zal ik 2 dagen per week een soort vastendag in lassen voor onderhoud, zodat ik in de vetverbranding blijf zitten. Dit houdt in dat ik s’ morgens een smoothie mag en s’middags een salade en s’avonds een zakje aminozuren of ik doe een 3 daagse kuur. Dit is een versnelde kuur met 1 afbouwdag, 1 vastendag en 1 opbouwdag.

Ik hou jullie op de hoogte!

Ik ben in ieder geval super blij met het resultaat tot nu toe, ondanks dat het best zwaar was. Een nadelige bijkomstigheid is dat ik het programma wel prijzig vind…..

Tot de volgende Blog!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *